News

Юли 2018

Бизнес делегация, ръководена от вицепремиера на Узбекистан г-н Нодир Отажанов, посети БТПП и се срещна с ръководството на Сдружение „Клуб Отбранителна Индустрия“ и Клъстер Индустрия 4.0. България.   

Сдружение „Клуб Отбранителна Индустрия“ организира посещение на група Български компании от отбранителната индустрия, машино-строене, ИТ сектор и Иновациите в Узбекистан през септември 2018 г.

В БТПП се проведе среща с вицепремиера на Република Узбекистан – Нодир Отажонов, който е в България на работна визита, заедно с придружаваща делегация. На срещата присъства и част от ръководството на Сдружение Клуб Отбранителна Индустрия.

 С цел задълбочаване на сътрудничеството бе създаден и Българо-узбекистански бизнес съвет към БТПП в края на 2017 г. В който съпредседател  е и г-н Давид Леви – член на УС на Сдружение Клуб Отбранителна Индустрия.

Вицепремиера на Узбекистан – г-н Нодир Отажонов представи перспективите за бизнес сътрудничество от гледна точка на Република Узбекистан, като страна с интензивен икономически и демографски растеж и изключителен потенциал в области като: индустрия, машиностроене, производство на кабели, селско стопанство, фармацевтика, козметичен сектор, текстилна промишленост, памукопроизводство, електротехника, автомобилна промишленост иновации, ИТ сектор и др.

Условията за инвестиране в Узбекистан бяха представени от С. Ахмедов, ръководител на Държавния комитет по инвестиции.

Представяне на фармацевтичния бранш бе направено от К. Шадибеков, ръководител на Агенцията за развитие на фармацевтичния сектор.

Ръководството на Сдружение Клуб Отбранителна Индустрия предложи на Вицепремиера на Узбекистан г-н Нодир Отажонов да организира посещение на група Български компании от отбранителната индустрия, машиностроенето и ИТ сектора в Узбекистан в началото на септември.

Идеята се прие радушно от всички представители на Узбекистан, които изявиха пълната си подкрепа за предстоящото посещение и желание да сътрудничат за установяване на все по-тесни връзки между Българските и Узбекистанските компании.

Посещението в Узбекистан ще е за около 8 – 10 дни, като в програмата ще бъде включено:

  • Посещение и срещи в държавни институции – министерски Съвет, министерства, агенции, търговско-промишлени палати и камари. Ще имаме отново среща с Вицепремиера на Узбекистан г-н Нодир Отажонов в Ташкент и разговори със всяка отделна компания за съдействие на нейното стъпване на Узбекистанския пазар.

 

  • Посещение на предприятия от Индустрията – машиностроене, ИТ сектор, иновации и др. Беше договорено по инициатива на г-н Нодир Отожанов да се започне работа по сътрудничество в иновациите. Среща в Министерството на Иновациите на Узбекистан и Узбекистанската ТПП подписване на Меморандум за Сътрудничество.

 

  • Посещение на исторически и културни забележителности – посещение на Самарканд и мавзолея на непобедимия пълководец Тамерлан, посещение на Бухара – древен исторически град и др.

Програмата на посещението в Узбекистан ще бъде изготвена в движение, след уточняване с ръководителите на съответните ведомства в Узбекистан. Ще бъде разделена на 3 части:

  • 2-3 дни срещи по министерства, институции и агенции
  • 2-3 дни срещи и посещения на индустриални предприятия и икономически зони
  • 3-4 дни посещение на исторически и културни забележителности.

Всички Български компании, които са заинтересовани да се включат в групата с която ще посетим Узбекистан в началото на септември 2018 могат да се свържат с ръководството на Сдружение Клуб Отбранителна Индустрия на следните координати:

Тел: 0877 576 144, 0879 444 292, 02 980 15 29         E-mail: [email protected]

На 30 септември в Пловдив

Сдружение Клуб Отбранителна Индустрия и Тракия Икономическа Зона

подписаха Меморандум за стратегическо сътрудничество.

Двете организации ще работят съвместно по програми и проекти свързани с иновациите

в гражданската и военната сфера, ще организират заедно изложения и конференции свързани с

отбранителната индустрия, превъоръжаването и международното коопериране.

Вижте снимките от подписването на меморандума – Сдружението бе представено от

Константин Серафимов а ТИЗ от г-н Пламен Панчев и г-н Емил Янков.